Zdravlje

Brusnica kao snažan antioksidans:ljekovita svojstva, upotreba i djelovanje

Već više od 30 godina proučava se inhibitorski učinak soka brusnice

Brusnica je naziv koji obuhvaća nekoliko vrsta zimzelenih grmova iz roda Vaccinium, porodice Ericaceae, od kojih su najzastupljenije američka (Vaccinium macrocarpon) i europska brusnica (Vaccinium vitis-idaea). Plod brusnice je crvena tvrda bobica kiselkastog okusa. Može se naći u hladnijim dijelovima sjeverne hemisfere, a kod nas raste u Gorskom kotaru i Lici. Vrlo je otporna na hladnoću, može izdržati temperature do -40°C. 

Brusnica se uzgaja u područjima s hladnijom klimom, a za rast zahtijeva vlažno, kiselo tlo. Najviše se uzgaja u Sjevernoj Americi – Kanada i SAD proizvode čak 98% ukupne svjetske proizvodnje.

Ljekovita svojstva brusnice

Brusnica je zdrava niskokalorična hrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E, minerali kalcij, kalij, magnezij i željezo. Bogata je antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva. Ima antibakterijski, antiseptički, protuupalni i diuretski učinak. 

Brusnici se pripisuju mnoga ljekovita svojstva ako se primjenjuje u pravilnom obliku i u primjerenoj dozi:

  • pomaže kod infekcija mokraćnog sustava
  • pomaže kod edema
  • štiti od bolesti desni
  • smanjuje rizik od raka
  • jača imunitet, mikrobiološku floru želuca i crijeva
  • pomaže kod dispepsije, pogotovo uzrokovane Helicobacter pylori 
  • pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti
  • snižava razinu kolesterola
  • pozitivno utječe na zdravlje očiju
  • pomaže kod reume i gihta
  • smanjuje razinu šećera u krvi
  • poboljšava kvalitetu kose, kože, noktiju

Unatoč svim ovim ljekovitim svojstvima, s upotrebom proizvoda od brusnice treba biti oprezan. U većoj koncentraciji brusnica ima nepoželjne učinke za pacijente s bubrežnim kamencima. Zbog veće koncentracije oksalata, može imati i laksativni učinak. Pri oprezu trebaju biti pacijenti na terapiji s varfarinom, osobe vrlo osjetljive na salicilate te osobe koje koriste lijekove za liječenje prostate i urinarne opstrukcije.

Upotreba i djelovanje brusnice

Ljekoviti dijelovi brusnice su plod i list. Češće se upotrebljava plod brusnice, koji sadrži proantocijanidine (PAC), antocijane, flavonoide, katehine, organske kiseline, ugljikohidrate (fruktoza i dekstroza), tanine. Najčešće se spominje pozitivan učinak pri liječenju infekcije mokraćnog mjehura. Pri tome najsnažniji učinak imaju proantocijanidini koji sprječavaju prianjanje bakterija na stijenke mokraćnog mjehura, a djeluju i na bakterijski biofilm. 

Za bolji učinak pri liječenju infekcija mokraćnog mjehura preporučuju se standardizirani ekstrakti brusnica koji sadrže značajne koncentracije proantocijanidina. Dodaci prehrani s brusnicom pokazali su se uspješnima jer mogu smanjiti potrebu za učestalom antibiotskom terapijom u liječenju rekurentnih urinarnih infekcija i tako smanjiti nuspojave kao što je vaginalna kandidijaza.

Brusnica je snažan antioksidans

Mnoga istraživanja in vitro i in vivo dokazuju kako je brusnica biljka bogata mnogim antioksidansima, zbog kojih joj se i pripisuju pozitivni učinci, uz onaj najpoznatiji vezan za urinarne infekcije. Već spomenuti fenolski glikozidi i antocijani štite od pojačanog učinka lipoprotein oksidaze. Flavonoidi i organske kiseline smanjuju oksidaciju LDL-a što se najviše odražava na kardiovaskularni sustav. Pozitivno djeluje i na metabolizam i imunološki sustav zbog visoke doze antioksidansa.

Čaj i sok od brusnice

Za čaj se najčešće koristi list brusnice, no može se naći i mješavina lista i ploda. Čaj od lista brusnice ima u prvom redu uroantiseptička svojstva, zbog veće koncentracije fenolskih glikozida. Čaj od brusnice sadrži manju koncentraciju tanina pa ga mogu koristiti i djeca, ne mlađa od 12 godina. Čaj se priprema tako da se jedna čajna žličica prelije s 2,5 dl kipuće vode, ostavi se poklopljeno do 15 minuta, zatim se procijedi i pije do tri puta dnevno. 

Već više od 30 godina proučava se inhibitorski učinak soka brusnice na prianjanje bakterija u svrhu potencijalne primjene u liječenju oboljenja mokraćnih putova. Oprez je potreban kod osoba koje imaju predispoziciju za razvoj kamenca, veće količine soka mogu imati za posljedicu laksativni učinak. Oprez je, naravno, potreban i za dijabetičare. Najbolje je pripremiti svježi sok od plodova brusnice, tako da se dobro oprane i probrane zrele bobice miksaju i doda im se mala količina vode. Važno je da kupljeni sokovi od brusnice sadrže što više ploda brusnice te što manje šećera.

Brusnica u trudnoći

Trudnicama u prvim tjednima i dojiljama ne preporučuje se čaj od listova brusnice jer sadrži tvari koje izazivaju tonus maternice, povećan je rizik od krvarenja. Mnoga istraživanja pokazala su da je čaj od ploda i lista siguran za upotrebu kod trudnica ako se uzima pravilna doza i ne dulje od 14 dana. Čaj je pogodan u zadnjem tromjesečju za ublažavanje edema, kod prehlada i viroza, kao blagi analgetik, pomoć kod dispepsije, kod regulacije razine šećera.

Zaključak

Pojam superhrana odnosi se na namirnice koje su bogate izuzetno velikom koncentracijom fitonutrijenata, aktivnim spojevima u biljkama koji pridonose ljudskom zdravlju. Zbog svih navedenih ljekovitih i nutritivnih svojstava brusnicu možemo svrstati u kategoriju superhrane. Proizvodi od brusnice odličan su dodatak prehrani za svakoga, uz uvjet da se uzimaju u pravilnom obliku i u primjerenoj dozi.