Luk i češnjak i pržite na malo maslinovog ulja dok luk ne postane proziran. Dodajte žlicu crvene paprike i nastavite pržiti još minutu-dvije. Zatim dodajte pelate i dvije čaše vode. Kad sve zakuha, dodajte krumpir narezan na kockice.
Leću kuhajte dvadesetak minuta u vodi. Kad je gotova, ocijedite i stavite na stranu.
Sad je dobro vrijeme da ogulite tikvu. Najbolje guljačem za povrće. Prerežite je uzdužno i žlicom izvadite sjemenke. Narežite na kocke veličine zalogaja. Kad krumpir dođe u fazu da ga možete zgnječiti žlicom o rub posude, dodajte tikvu.
Tikvi treba oko dvadeset minuta da bude gotova. Pred kraj kuhanja dodajte leću, posolite, popaprite i, ako želite rjeđe varivo, dodajte još vode.
Pečena butternut tikva
Izrežite tikvu na osam uzdužnih kriški i ne skidajte koru. Natrljajte je mješavinom po jedne žličice soli, papra, đumbira i čilija u prahu. Zalijte sve s malo masilnovog ulja i pecite u pećnici na 180 stupnjeva. Trebat će vam oko 45 minuta.
Kora se karamelizira i postaje jestiva, pa se manje baci. A i ukusna je.
Juha od butternut tikve
Ogulite tikvu i narežite na kockice. Stavite u lonac s pola litre povrtnog temeljca i pola litre svog omiljenog biljnog mlijeka (Ne čokoladnog! :)).
Kuhajte poklopljeno dok tikva ne omekša, oko 5-10 minuta. Kad je skroz mekana, usitnite sve štapnim mikserom, posolite i popaprite. Poslužite uz harissu, ljuti marokanski umak od čilija i kumina.